לאתר המעודכן של המרכז ללימודי הטקסט היכנסו כאן: WWW.TEXTUALSTUDIES.ORG.IL
סדנה א
סדנה א (למידה פרונטלית)
ביבליותרפיה – כלים והתנסות (30 שעות)
המנחה: גילה בר אור
ביבליותרפיה היא גישה טיפולית העושה שימוש בטקסט כמרחב לדיאלוג טיפולי. המפגש עם היצירה הכתובה או המסופרת מאפשר גישה עקיפה ובלתי מאיימת אל העולם הפנימי ואל המרחב הבין-אישי.
בדומה לגישות טיפול אחרות באמנויות, משמשת הביבליותרפיה ככלי המאפשר לעקוף מחסומים רציונליים ולהגיע ביתר קלות ללא מודע של האדם.
השימוש בביבליותרפיה ככלי להתערבות טיפולית נעשה דרך הנרטיב שבטקסט והאמצעים האמנותיים הבאים לידי ביטוי בטקסטים. הסיפור הכתוב והדבור הינו כלי בעל חשיבות רבה שדרכו האדם יכול לבטא את קשייו, מחשבותיו ורגשותיו. המדרשים, ואגדות חז"ל, השירה, מעשיות בחסידות סיפורי הפרוזה וספרות הילדים – כולם מבטאים את שפתה המיוחדת של הנפש.
הקורס מזמין אותך לצאת למסע לגילוי עצמי בעקבות המילים והעושר המצוי במקורות היהדות, להתמודדות חדשנית עם אתגרי החינוך היהודי, לגלות את כוחה המרפא של ספרות זו ולהשתמש בו בתפקידך כאשת חינוך וטיפול, תוך התנסות ויצירת חוויה אישית.
גילה בר אור היא ביבליותרפיסטית, מדריכה, מרצה ומטפלת קלינית, בוגרת תוכנית ההכשרה בפסיכותרפיה במרכז וויניקוט ישראל-ת"א, בוגרת תוכנית ההכשרה במכון הפסיכולוגי היונגיאני בירושלים ובעלת תואר שני בתוכנית התלת-שנתית להכשרת מטפלים בביבליותרפיה במכללת דוד ילין ותואר שני בספרות עברית באוניברסיטה העברית. גילה היא מרצה בקורסים בנושאי ספרות ילדים ומבוא לביבליותרפיה במוסדות אקדמיים שונים, מדריכת סטודנטים לביבליותרפיה בדוד ילין, ביבליותרפיסטית במשרד החינוך ובקליניקה פרטית, מחברת תוכניות לימודים בספרות עברית ועסקה גם בגישור ובפיתוח ובריכוז תוכניות שונות. זוכת פרס ע"ש יאיר הורוביץ על עבודה בנושא "יצירתו של חנוך לוין" ופרס נשים אקדמאיות בישראל על עבודת הגמר בלימודי התואר השני.
סדנה ב (למידה פרונטלית)
ביבליותרפיה – במקום שנפגשים הסיפור וריפוי הנפש, מפגש של עולם הסיפור וריפוי הנפש בראי היהודי (30 שעות)
מנחה : יפה גולדשטיין
הביבליותרפיה כשיטת טיפול וריפוי פותחת צוהר לסיפורים שאנו מספרים עלינו ועל העולם.
לא לחינם פותחת התורה בסיפור ולא בחוקים ובמצוות, כפי שניתן היה לצפות. אולי כי מלכתחילה נוצרנו כיצורים מסֽפרי סיפורים. הגישה החסידית משקפת במעשיותיה ובפרשנותה לסיפורי התורה ולאגדות הגמרא מיתוסים פסיכולוגים. הקורס ידגים את הקשר בין עולם הנפש והטקסט תוך דוגמאות מתוך הקאנון היהודי כמו גם מתוך טקסטים ספרותיים.
הסיפורים שאנחנו כותבים אוצרים בתוכם לא רק את המודע לנו. הם מפתיעים אותנו לא אחת מאחר שלמעשה הם גם משמשים איי מפלט לתכנים שלמודע שלנו אין גישה ישירה אליהם.
כתיבה או הקריאה בטקסטים כאלה מספקת כלים ספרותיים, כמו עלילות רחוקות, גיבורים בדיוניים, מטפורות ודימויים. אמצעיים אסתטיים אלה גם מאפשרים ריחוק מספיק בטוח כדי לפתוח בשיח פחות מאיים עם תכנים נפשיים שהם חושפים. סיפורים מטפוריים רבים משמשים סיפורים מרפאים.
מטרת הקורס היא לשלב למידה על הביבליותרפיה עם חוויית כתיבה, כשמבעד לטקסטים הנכתבים והנקראים יודגם שיח עם התכנים הנפשיים שנשקפים מבעדם.
הקורס יציע גירויי השראה שונים לתרגילי כתיבה. מבעד לטקסטים שייכתבו נלמד איך להבחין בתכנים פסיכולוגים שנחבאים בהם, כמו איך לזהות הן חולשות מאתגרות והן חוזקות נפשיות. כמו כן תודגם העבודה הביבליותרפית דרך קריאה בצוותא של סיפורים מתוך הקאנון היהודי ומתוך טקסטים ספרותיים. יוצגו גם דוגמאות מחדר הטיפול שיציגו סיפורים שנחבאים בתוך משחק בחדר טיפול או בציור שאדם מצייר. לפחות אחד מהמפגשים יעסוק במודל החוסן הרב ממדי דרך סיפור בשישה חלקים.
יפה גולדשטיין היא ביבליותרפיסטית בעלת תואר שני בטיפול באומנויות ממכללת דוד ילין, ובוגרת תואר ראשון בספרות השוואתית מאוניברסיטת תל אביב{תורת הספרות הכללית}. משך שנים רבות שימשה כעיתונאית שפירסמה כתבות למוסף השבועי וטור אישי, וגם סיפורי ילדים בעיתוני ילדים וחוברות ביהדות למחלקה לתרבות תורנית. כמו כן הנחתה בסדנאות כתיבה יוצרת וכתיבה טיפולית.
בעשור האחרון מטפלת בילדים ונוער בקופת חולים, ובנשים – בקליניקה פרטית בירושלים
סדנה ג
"יש דברים נסתרים בסיפורים…" ( רבי נתן מנמירוב ):
ביבליותרפיה – סיפור וחוויה (30 ש')
המנחה: ד"ר שרית בר זקן
תהליכי קריאה וכתיבה בתחום הביבליותרפיה עוסקים בזיקה בין הטקסט הנקרא והנכתב לבין החוויה של הקורא והכותב. הטקסט פותח בפני הקורא והכותב מרחב המאפשר מתן ביטוי יצירתי לעולמו הפנימי. זהו מרחב בו מוזמנים הקוראים והכותבים למסע אל עצמם.
סיפורים סובבים את חיינו ומלווים אותנו בכל מקום. בסדנה זו אנו נזמין אותם, נקשיב להם, נייצר אותם ונלמד כיצד ניתן ליצור איתם דיאלוג מרפא.
הסדנה תשלב קריאה וכתיבה ברוח היהדות. בכל מפגש נתוודע לכלי ביבליותרפי אחר באופן מגוון באמצעות התנסות חווייתית ואישית.
נעסוק בטקסטים מסוגים שונים ממעשיות ואגדות חכמים ועד לטקסט השירה בת זמננו, ובכך נאפשר לטקסט לעורר אותנו משנתנו, כפי שכתב רבי נחמן מברסלב (רבי נחמן מברסלב-חיי מוהר"ן כה): "העולם אומרים שסיפורי מעשיות מסוגל לשינה ואני אמרתי שעל ידי סיפורי מעשיות מעוררין בני אדם משנתם."
ד"ר שרית בר זקן
מטפלת באמצעות ביבליותרפיה, מדריכה בכירה, מרצה בלימודי תואר שני בביבליותרפיה מכללת סמינר הקיבוצים, מכללת דוד ילין ולימודי תואר שני בעבודה סוציאלית במכללת ספיר. פוסט דוקטורנטית במכון מופ"ת. חוקרת טיפול באומנויות רגיש תרבות. מטפלת בקליניקה פרטית בתל-אביב